Skip to main content

Manta Roofs is niet uit de lucht komen vallen. Key-Doek Zeilmakerij werd opgericht in 1987. Na ruim 30 jaar is het inmiddels een gevestigde naam in Limburg. De wereld van zonnezeilen is in die tijd gestaag, maar voortdurend blijven ontwikkelen. De vele aanbieders van de bekende schaduwdoeken hebben ertoe geleid dat Key-doek is blijven innoveren. Het resultaat, 2017, de eerste lichtgewicht zeiloverkapping wordt opgeleverd. Deze overkappingen zijn optimaal gespannen en voorgevormd middels membraantechnologie. Deze technologie ligt ten grondslag aan een definitieve ommezwaai in de wereld van de zeildoeken. 

Een écht strak gespannen zeildoek

Het op spanning zetten van zeildoek ging lange tijd op het oog. Zolang je maar lang genoeg blijft hijsen dan komt het doek vanzelf onder spanning. Echter, op micro-niveau worden alle garens uit zijn verband getrokken. De garens, hebben als je met een vergrootglas zou kijken een vierkant patroon. Dat is niet voor niets, want daar ontleent het materiaal zijn sterkte aan. Als je dan willekeurig gaat trekken aan het textiel, gaat dit logischerwijs ten koste van de sterkte en de levensduur. 

Van willekeurige spanning tot uitgebalanceerde engineering

Het gecompliceerde van het maken van een 3D-vorm, is dat het gesneden wordt op een 2D tafel. De vorm die je ontwerpt daar moet een uitslag van worden gemaakt zodat je de panelen kan uitsnijden. Zo vroeg in het productieproces wordt er al gekeken naar hoe het materiaal zich verhoudt tot het patroon van de garens. Hier wordt ook rekening gehouden met externe lasten als wind en neerslag. Deze panelen worden vervolgens ambachtelijk gestikt en afgewerkt met Dyneema band. Nog vóór het zeildoek überhaupt is geproduceerd weten wij dus al hoe de krachten zich gaan verhouden op het textiel. 

Een nieuw bedrijf waar we trots op zijn

Al vijf jaar leveren we de design overkappingen in de Benelux. Echter, hebben de afgelopen twee jaar uitgewezen dat er veel vraag is voor deze specifieke zeiloverkappingen. De ontwikkelingen in het productieproces hebben ertoe geleid dat wij anno 2022 de stap hebben durven zetten om Manta Roofs op te richten. Een op zichzelf staand, nieuw bedrijf, maar met de vertrouwde service en kwaliteit van Key-doek. De bedrijven zullen nauw samenwerken om de komende jaren onze klanten van de mooiste zeiloverkappingen te voorzien. Waar Key-doek zich voornamelijk zal richten op Limburg, zal Manta Roofs in de Benelux opereren. 

Gemotiveerd voor een mooie toekomst

De komende jaren staan beide bedrijven klaar om ook landelijk een gevestigde naam te worden. De kenmerkende service van Key-doek zal toonaangevend zijn voor de bedrijfsvoering van Manta Roofs. De flexibiliteit van zeiloverkappingen maakt dat wij op iedere locatie een passend ontwerp kunnen maken. Het gebruik van hoogwaardige materialen staat garant voor een prachtig eindresultaat. Van begin tot eind wordt u op de hoogte gehouden met uw wensen als uitgangspositie. Wij hebben er zin in en kijken uit naar de komende jaren.

Team Manta Roofs

verwijderen_van_een_zeildoek

Leave a Reply